Artiklar & Undersökningar -
Att köpa klubbor och att köpa skor

Tidigare publicerad i Golf Digest, nr 7-2003.
Av: Fredrik Wetterstrand, Halmstad Golfakademi

Nu börjar lågprissäsongen. Det är dags för golfshopparna runt om i landet att försöka bli av med alla prylar som värmt hyllorna under säsongen för att om möjligt kunna redovisa en vinst vid årsskiftet och för att ha råd att fylla shoppen med nya artiklar till våren. Om man vill handla billigt är det givetvis nu man ska göra det. Nu är det dock så att det är något mer än priset som avgör om man blir en nöjd kund eller inte. Man måste kunna använda det man köper också.

Som pro slås jag ofta av hur kunderna gör när de handlar klubbor, i synnerhet drivers. Och det är just drivers de flesta är ute efter på rean. Av någon anledning. Vissa vet exakt vilken driver de ska ha. De har fastnat för någon reklam eller sett vad proffsen använder. Eller möjligen har man sett att kompisen minsann slår 20 meter längre med sin nya driver. ”En sådan SKA jag ha!”. Andra har ingen aning. De kollar in vilka klubbor som har störst rabatter, sedan frågar de mig ifall just de klubborna passar dem. ”Jag har handicap 15, passar den här drivern mig då?”. Att testa drivern före köpet finns det inte en tanke på.

När man däremot handlar skor ska det provas i det oändliga. Helst skulle man vilja provgå 18 hål först för att se om det blir skavsår eller inte. Halvnummer hit och halvnummer dit. Är man det minsta osäker så köper man ingenting. Det är aldrig någon som kommer in i shoppen och säger: ”Jag har storlek 42, vilka skor passar mig bäst?”, och sedan litar på att få ett så bra råd att de inte ens testar skorna.

En par bra skor kostar 800 kr på rea. En driver kostar 3000. Ett par skor som är ett nummer fel i storleken ger på sig höjd skavsår i 36 hål. En driver med fel skaft eller fel loft kan förstöra en hel säsong. Men man offrar lätt en halvtimma på att prova skor, men en driver köper man på ren impuls. En driver kan man köpa till sin fru i present, men för att köpa skor måste frun vara med och prova (om nu någon man skulle ha lagt märke till att frun behöver nya skor). En driver kan man köpa över internet eller genom en kompis som åker till USA, men ingen skulle komma på tanken att beställa skor på det sättet.

Att hitta rätt driver är inte lätt. Drivern är den klubba som är närmast gränsen för vad man rent fysiskt klarar av att spela med (och för många till och med över gränsen). Med för lite loft eller för styvt skaft kan den vara helt ospelbar. Därför blir parametrar som vikt, längd, loft, vridstyvhet mycket viktigare än hos andra klubbor. Drivern är också den enda klubba som behöver optimeras beträffande slaglängd. Det ligger ju i den klubbans natur att den ska gå så långt som möjligt. Därför krävs det också en noggrannare utprovning och man bör inte nöja sig med att hitta en som är lite bättre än sin gamla. Man bör testa så många att man känner att det är orimligt att det går att hitta en som är bättre.

Det säljs ungefär 8 gånger så många drivers som järnset. Varför? Till viss del beror det på att utvecklingen av drivers har gått snabbare än utvecklingen av järnklubbor. Men det finns två andra förklaringar som är viktigare. För det första förstår få spelare hur få slag man tjänar på att slå bollen längre. Man är villig att offra vad som helst för att få bollen 10 meter till på utslagen. För det andra köper man drivers som inte passar.

Jag menar inte att man ska köpa första bästa skor. Jag menar inte heller att man ska låta bli att köpa en billig driver. Det kan mycket väl vara en billig driver som passar just dig bäst. Kanske just den du hittar på rean. Men låt köpet vara en process. Ta dig tid att prova. Testa massor av olika klubbor med olika skaft och olika loft. Var inte märkesfixerad. Oavsett vad du läst i reklamen om olika drivers och oavsett hur långt din kompis slår med sin driver kan du omöjligt ha en aning om vilken driver du ska ha förrän du testat. Och kan eller får du inte testa – köp ett par skor eller fyll på lagret av bollar och handskar istället. Sådant är perfekt att köpa på en rea.

  Läs mer!
Att köpa klubbor och att köpa skor
Avslöjanden om utrustning