Vanliga frågor om custom fitting

I Sverige har begreppet "custom fitting" funnits i många år. Till en början var det de största tillverkarna av klubbor som erbjöd anpassning av längd och lie. Numer kan allt fler parametrar anpassas och begreppet har fått en vidare innebörd. I USA är skräddarsydda klubbor vardagsmat. En mycket stor andel av de klubbor som säljs är anpassade av specialiserade klubbmakare. Trenden börjar sprida sig till Europa och allt fler spelare upptäcker fördelen. Många har dock en hel del frågor. Vår ambition är att besvara de vanligaste frågorna här. Om du har frågor som du inte finner svaret på här är du mycket välkommen att höra av dig till oss. Vi älskar att svara på frågor!

Blir det inte dyrt med skräddarsydda klubbor?
Det beror på hur man ser det och vad man jämför med. Givetvis måste man även tänka på vad man får. Det blir oftast inte billigare än om man köper de mest kända märkena. Men oftast inte dyrare heller. Skillnaden är att du får genomgå en seriös utprovning och att du får klubbor som är exakt anpassade efter dig och din sving.

En ytterligare fördel är att du enbart köper de klubbor som du behöver. Du behöver inte köpa någon järn-4 om du aldrig använder det. Många gånger visar det sig att man inte behöver ett helt set eftersom slaglängden inte skiljer sig nämvärt mellan olika klubbor.

Givetvis måste man även fundera över om det verkligen är värt att byta klubbor. Är det värt flera tusen att öka slaglängden med drivern med 10 meter? Det kan bara du avgöra. Men vi ser gärna att du låter oss undersöka vad just du kan uppnå med hjälp av en bättre utrustning. Om vi inte tror att det blir någon märkbar förbättring kommer vi att berätta det.

Håller klubborna lika hög kvalitet som de mest kända märkena?
Vi jobbar enbart med tillverkare som har den högsta kvalitén på sina komponenter. Dessa tillverkare satsar hårdare på utveckling och kvalitétskontroll än på marknadsföring via tourspelare, vilket gör att de kan hålla rimliga priser trots att de är bättre än många av de kända märkena. Eftersom vi alltid väger, mäter och kontrollerar de komponenter som används lär vi oss snabbt vilka tillverkare som håller vad de lovar och vilka som brister i sin kvalitetskontroll.

Vår erfarna klubbmakare ser dessutom till att dina klubbor är frekvensmatchade och spinade, vilket inte alltid är fallet när du köper ett vanligt set från hyllan i shoppen.

Vad händer om jag ändrar min sving efteråt?
En mycket viktig och intressant fråga. Spelare som sysslat med golf i några år ändrar sin teknik mycket mindre än vad man kan tro. Grundläggande faktorer som kroppslängd, uppställning till bollen, svingtempo, svinghastighet osv har visat sig vara mycket stabila över tid. Det är väldigt sällan man behöver oroa sig för sådana händelser. Möjligheten finns också att tillverka klubbor att "växa" med.

Dessutom kan anpassade klubbor göra det möjligt att verkligen åstadkomma de svingförändringar man eftersträvar. Det kan vara extremt svårt att bli kvitt sin slice om skaften är för styva. Att ändra svingplan känns mycket lättare om man har rätt lie på klubborna. Det kan vara omöjligt att öka slaglängden om man har för lite loft på drivern. Genom att träffa en PGA-pro som har kunskap om såväl svingteknik som hur utrustningen påverkar tekniken ökar dina möjligheter att lyckas.

Om du ändå har funderat över att byta klubbor är detta ingen fråga att bekymra sig över. Det är ju knappast bättre att köpa klubbor som du inte ens vet att de är rätt från början.

Jag har funderat på att beställa komponenter och bygga mina egna klubbor - finns det några risker med det?
Om du är extremt intresserad av själva hantverket är detta ett kul sätt att lära sig mer om utrustning. Om du däremot är en seriös spelare och verkligen vill ha väl anpassade klubbor är det säkrast att anlita expertis. För det första har du ingen möjlighet att testa olika skaft utan att köpa dem. För det andra mister du möjligheten att prova klubborna före köpet. Dessutom är risken stor att du inte klarar av att utföra alla de viktiga moment som krävs för att sätta ihop en klubba av hög kvalitet. Faktorer som svingvikt, spining, lie mm går inte att mäta utan särskild utrustning. För en bra frekvensmatchning av skaften räcker det oftast inte heller att kapa klubborna efter tillverkarens anvisningar då de ofta har vissa felmarginaler i sin tillverkning.

Risken är stor att du köper grisen i säcken. Men det kan vara en spännande väg in i klubbmakaryrket, som förmodligen är en framtidsbransch.